SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA
İÇİN ÖĞRENCİ ATÖLYESİ

Sürdürülebilir kalkınma “Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayan kalkınma” olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturulmasına verilen önem tüm dünyada artarak devam etmektedir. Bu doğrultuda Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından akademisyenler, araştırmacılar, kurum ve sanayi temsilcilerinin katılımıyla 30 Kasım – 1 Aralık 2021 tarihlerinde “Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Dünya için Biyoekonomi Çalıştayı” düzenlenmiştir. “Gıda ve Tarım”, “Enerji Kaynakları”, “Kutup ve Deniz Araştırmaları”, “Çevre ve Şehircilik”, “Sağlık, Sosyal ve Toplumsal Hayat”, “Hayvan Sağlığı ve Biyoçeşitlilik” olmak üzere altı farklı çalışma grubu oluşturularak günümüzün en büyük problemlerinden çevre-su-toprak-hava kirliliği, küresel ısınma ve sera gazlarının yayılımı sonucunda oluşan iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kavramları tüm yönleriyle ele alınmıştır. Öğretim elemanları, devlet kurumları ve özel sektörden temsilcilerin öğrencilerle bir araya gelerek sürdürülebilir bir dünya için atılması gereken adımlara yönelik fikir alışverişi ve iş birliği yapmaları, genç beyinlerin hayal gücü ile ortaya çıkan ve sunulan proje fikirlerinin tartışılması ve hayata geçirilmesi için üniversitelerin öncü olduğu organizasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır.  

Bu bağlamda Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından 23-24 Şubat 2023 tarihlerinde, bir önceki çalıştayın devamı niteliğinde  “Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Dünya İçin Öğrenci Atölyesi” ve ödüllü yarışması düzenlenmesi planlanmaktadır. Ülkemizin farklı üniversitelerinde öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerin bir araya gelerek fikir alışverişi yapması ve bir önceki çalıştay kapsamında belirlenen 6 ana başlık (sağlık-sosyal, çevre, enerji, gıda-tarım, su-kutuplar, biyoçeşitlilik-hayvan sağlığı) çerçevesinde tespit edilen sorunlar ile ilgili proje önerilerini sunması amaçlanmaktadır. Bu atölye çalışması ile sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik atılması gereken adımlar için dünyamızı miras bırakacağımız genç nesillerin de söz sahibi olması, dinamik ve yenilikçi fikirler ile daha başarılı ve gerçekçi bir yol haritası çizilmesine yardımcı olunacağı düşünülmektedir.  

Gruplar, çalıştayın ilk günü kurulacak ve her bir grupta farklı bölümlerden öğrenci olmasına dikkat edilerek multidisipliner düşünce teşvik edilecektir. Atölye çalışması sonucunda ortaya çıkacak fikirler/çözüm önerileri jüriler tarafından değerlendirmeye alınacak ve katılımcı gruplar başarılarına göre sıralamaya tabi tutulacaktır. 

Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Dünya İçin Öğrenci Atölyesi’ne katılım ücretsiz olup, 1. seçilen gruba ödül verilecektir. Başvuruların sudubec@gmail.com adresine isim-soyisim-kurum-eğitim düzeyi-iletişim (telefon numarası ve mail adresi) bilgilerini içerecek şekilde yapılması önemle rica olunur.